woensdag 12 september 2007

Ramadan

Vanmorgen zijn heel wat mensen in Dubai opgestaan met een knorrend buikje, want de Ramadan is begonnen. De Ramadan begint bij het aanschouwen van de 1e nieuwe maan in de 9e maand van de Islamitische kalender en eindigt bij de volgende nieuwe maan (ca. 30 dagen). In deze periode mag er niet gegeten & gedronken worden, maar ook roken, sex, vloeken en muziek zijn verboden. Het is de tijd waarin Moslims stil staan bij hun religie, goede daden verrichten, veel tijd met vrienden en familie doorbrengen en veel bidden. Het speciale avondgebed, de Taraweeh, kan wel meer dan een uur duren, waarin versen van de Koran worden opgenoemd. Na het laatste gebed en als de zon in de Arabische Golf is gezakt, wordt het vasten doorbroken door het eten van een Iftar diner. Dit diner wordt groots gegeten. Hele families verzamelen zich thuis of in grote tenten (majlis) op straat. Het diner bestaat uit dadels en andere zoetigheden, vis en groenten, vlees en rijst en curries. Het Rode Kruis van Dubai zet grote tenten neer voor de armen. Zo'n 5000 mensen kunnen hier hun vast breken. Vlak voor de zon opkomt, wordt er een laatste keer gegeten, het Suhoor-ontbijt en begint er een nieuwe dag van vasten.

Het leven in Dubai staat de komende maand op een lager pitje. Ik ben heel benieuwd hoe Ramadan is, we maken het nu van dichtbij mee. Als niet-Moslim horen we respect te uiten en mogen we op straat niet eten, drinken, kauwgom kauwen of harde muziek op hebben. Je kan opgepakt worden als je dit wel doet! Alle lunchrooms, koffiebarretjes en clubs gaan dicht en werkdagen worden verkort naar een 9-2 dag. Rich heeft vanmorgen maar een pak cocusmacronen als lunchpakketje meegenomen, want brood hadden we niet in huis ;-).

Het wordt een maand van nieuwe culturele ervaringen. Ik wil zeker een keer een Iftar diner meemaken. De beachfront hotels zetten tenten op het strand en dan kan je tussen de Arabische families plaatsnemen en een maaltijd nuttigen.

Ramadan Kareem! (Happy Ramadan)

1 opmerking:

Anoniem zei

Mam zegt:dan moet ik toch maar de koelkast goed vullen als Richard thuiskomt??!!
En mam zegt:Maar wel leuk zo als je iedere keer over het leven in Doubai en de cultuur van deze mensen schrijft!!Het zou een mooi boek kunnen worden!